• 25 STY 17
    • 0
    Co jeść, aby wzmocnić odporność w okresie zimowym?

    Co jeść, aby wzmocnić odporność w okresie zimowym?

    Jesienią i zimą trwa sezon przeziębień i grypy. Jak się odżywiać w tym okresie, aby wzmocnić system odpornościowy organizmu, nie przeziębiać się i nie chorować.  Jak jeść, żeby nie chorować? Jaka dieta najlepiej wzmocni odporność organizmu?

    Dieta na przeziębienie i grypę to dieta, która w naturalny sposób wzmocnia odporność. Dzięki niej sprawny układ odpornościowy potrafi odeprzeć atak zarazków, gdy wszyscy dookoła kichają i kaszlą. W organizmie krążą tysiące komórek odpornościowych (leukocytów, czyli białych krwinek). Mają nie dopuścić do wniknięcia drobnoustrojów do wnętrza (odporność nieswoista), a jeśli się to nie uda, szybko je pokonać (odporność swoista). Leukocyty żyją bardzo krótko, więc organizm na bieżąco musi zastępować je nowymi. Aby tak było, potrzebne są odpowiednie warunki. Jeśli mu ich nie stworzysz, nie wyprodukuje odpowiedniej liczby białych krwinek i będziesz chorować. W budowaniu odporności ważna jest właściwa dieta. Wybieraj produkty wspierające system immunologiczny organizmu.

    Dieta na przeziębienie  jest bogata w marchew

    Jej pomarańczowy kolor świadczy o tym, że zawiera dużo beta-karotenu, z którego w organizmie wytwarzana jest witamina A (beta-karoten wraz z witaminą C i A wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym). Utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, utrudniając przenikanie zarazków do krwi. Zwiększa liczbę komórek odpornościowych, dzięki czemu pomaga odeprzeć atak wirusów. Marchew dostarcza dużo witaminy C, E, K, z grupy B, sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, nawet jodu, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony. Najlepiej jadać ją na surowo.

    Miód wzmacnia odporność

    Każdy z nas powinien profilaktycznie jeść 1-2 łyżki miodu dziennie. Dostarcza kwasów organicznych, aminokwasów, cennych enzymów i mikroelementów, które mobilizują układ odpornościowy (w miodzie spadziowym jest 4 razy więcej żelaza niż w innych). Miód zawiera witaminy z grupy B, które współuczestniczą w tworzeniu białek, hormonów i enzymów potrzebnych do wzmocnienia obrony. Ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, chroni drogi oddechowe przed rozwojem infekcji, łagodzi suchość i drapanie w gardle. Rozgrzewa, regeneruje organizm. To lek dla przemęczonych, żyjących w pośpiechu, stresie. Na wzmocnienie odporności szczególnie dobre są miody wielokwiatowe, na drogi oddechowe – lipowy i spadziowy. Jesienią i zimą warto wypić na czczo szklankę wody z łyżką miodu i z sokiem z 1/2 cytryny (woda ma być letnia).

    nasze zdrowieGrejpfruty i pomarańcze kontra wirusy przeziębienia i grypy

    Owoce cytrusowe zawierają mnóstwo witaminy C – pobudza ona produkcję interferonu – białka, które pomaga rozprawić się z zarazkami, nie dopuszczając do rozwoju choroby i wspomagając jej leczenie. Witamina C uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, uniemożliwiając wirusom przenikanie do organizmu. Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż zalecana dzienna dawka i 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu (podobnie jak witamina C ma działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność). Odmiany różowe są bogatsze w witaminę C niż żółte. Grejpfruty i pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki i z białą częścią, gdyż znajdujące się tam flawonoidy wzmacniają działanie witaminy C. W cytrynie jest rutozyd, który przedłuża działanie witaminy C w organizmie. Wypij na śniadanie szklankę wyciśniętego soku pomarańczowego albo zjedz pół grejpfruta.

    Dieta na grypę i przeziębienie musi zawierać jajka

    Dostarczają wzorcowego białka, podstawowego budulca każdej komórki, również układu odpornościowego, są bogate w witaminy A, E, D i K oraz z grupy B i beta-karoten. Obfitują w składniki mineralne: żelazo, magnez, potas, wapń. Zawierają sporo cynku (zwiększa produkcję limfocytów, hamuje rozmnażanie wirusów i skraca czas trwania infekcji, ma właściwości przeciwzapalne), a także selenu (chroni błony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mobilizuje białe krwinki do lepszej pracy i łagodzi zapalenia). W żółtku są dobre tłuszcze omega-6 i omega-3, których organizm sam nie produkuje. Według najnowszych opinii dietetyków osoba zdrowa może jadać 4-5 jajek w tygodniu (wliczając zużyte do różnych potraw).

    Cebula i czosnek w walce z grypą i przeziębieniem

    Mobilizują układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Cebula zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B i olejków eterycznych. Obfituje w siarczki powstrzymujące rozwój infekcji i przyśpieszające zwalczanie choroby. Związki te zmniejszają przekrwienie błon śluzowych, utrudniając zarazkom wniknięcie do organizmu. Zawarta w czosnku allicyna niszczy wiele wirusów powodujących przeziębienie. Cebulę i czosnek najlepiej jadać na surowo jako dodatek do sałatek, surówek, past.

     

    Konsultant: dr Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny

    http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-na-przeziebienie-i-grype-co-jesc-by-wzmocnic-odpornosc_40128.html